- Cng
- بازدید: 442
مصوبه شورای گفتگو درباره کارمزد سی.ان.جی بعد از دو سال اجرا نشد
رئیس هیات مدیره انجمن سی.ان.جی تهران گفت: نه تنها کارمزد سال های ۹۴ و ۹۵ صنعت سی ان اجی پرداخت نشده بلکه مصوبه دولت و بخش خصوصی مبنی بر افزایش نرخ کارمزد هم اجرا نشده است.
اردشیر دادرس، رئیس هیأت مدیره انجمن سی. ان. جی تهران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برنامه مجلس جهت الحاق یک تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با هدف تأمین الزامات توزیع و عرضه سی. ان. جی در کشور گفت: صنعت سی ان جی یک زنجیره است که از بخش تولید گاز سی ان جی در پالایشگاه تا بخش تولید تجهیزات که شامل مخزن، کیت و … میشود را در بر میگیرد. البته این زنجیره در این نقطه پایان نمییابد و حوزه احداث جایگاههای سوخت سی. ان. جی، تجهیزات مورد نیاز در این جایگاهها، توزیع سوخت، کارگاههای تبدیل یا بررسی و بازرسی ادواری خودروها و حتی بخش ساخت خودرو سی. ان. جی را نیز شامل میشود. بنابراین میتوان گفت ورود مجلس برای چنین تبصرهای میتواند مؤثر باشد اما اولویت با اقدامی زیرساختی برای ایجاد یک نهاد قدرتمند به عنوان متولی این صنعت است.
وی افزود: تمامی این بخشها باید به صورت متوازن و پایدار توسعه یابند و اگر هر یک از این بخشها به طور تک، یا ناقص توسعه یابد نه تنها مثمر ثمر نیست بلکه میتواند موجب ایجاد فشار به باقی بخشها و حتی آسیب به آنها شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه بخش پایین دستی صنعت گاز یک ساختار سازمانی در وزارت نفت ندارد، ادامه داد: در بخش محصولات پتروشیمی یا فراوردههای نفتی نهاد و بخشهایی وجود دارد که از ابتدا تا انتهای این زنجیره را به طور جامع مدیریت میکنند در نتیجه فضای مناسبی وجود دارد و اگر قرار بر اقدام یا اصلاحی در هر بخش باشد یک مجموعه به طور واحد و قدرتمند تصمیم گیری و عمل میکند.
به گفته دادرس وقتی در صنعتی شاهد یک متولی نباشیم، نمیتوان از آن صنعت انتظار انسجام و وحدت رویه داشت. صنعت سی ان جی در چنین شرایطی است. در بخش گاز باید یک دفتر صنایع پایین دستی وجود داشته باشد تا برنامهریزی راهبردی در این حوزه انجام دهد و توسعه این بخش به صورت متوازن و پایدار انجام گیرد.
آینده صنعت سی. ان. جی در هالهای از ابهام
رئیس هیأت مدیره انجمن سی. ان. جی تهران اظهار داشت: به جرأت میتوان گفت حتی افرادی که در حال فعالیت در این صنعت هستند نمیدانند چه برنامهریزی برای این بخش وجود دارد. همین ابهام موجب میشود آیندهای برای توسعه صنعت سی. ان. جی متصور نباشند.
وی گفت: وقتی یک سرمایه گذار خواهان سرمایه گذاری در این صنعت باشد باید یک چشمانداز روشن و باثبات برای وی وجود داشته باشد. این فقدان یکی از بزرگترین نقیصههای صنعت سی. ان. جی است.
دادرس با تاکید بر اینکه وضعیت صنعت سی. ان. جی به هم ریخته به نظر میرسد، تصریح کرد: توانستیم برای اجرای دو طرح بزرگ از دولت (مصوبه شورای اقتصاد) مجوز بگیریم که یکی از آنها تخصیص ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای گازسوز کردن بیش از ۱.۵ میلیون خودرو است و دیگری طرح هوشمندسازی است که بر اساس آن ۳۹۲ ریال به قیمت سی. ان. جی اضافه شد که باعث جمع آوری بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برای این صنعت شد؛ بر این اساس نیاز است دولت با کمیسیونهای تخصصی در این زمینه تعامل داشته باشد.
وی مهمترین چالش کنونی این صنعت را اجرایی نشدن مصوبه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بعد از دو سال عنوان کرد و ادامه داد: در بحث هوشمندسازی نیز باید تزریق بودجه به طور متوازن به تمام حلقهها تنظیم شود تا توسعه متناسبی شکل بگیرد. این در حالی است که معوقات مربوط به این مصوبه و معوقات کارمزد سال ۹۴ و ۹۵ نیز هنوز پرداخت نشده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با افزایش قیمت بنزین از آبان ماه سال ۹۸ همانطور که انتظار می رفت مصرف سی ان جی به عنوان سوخت جایگزین رفته رفته افزایش یافت به طوریکه امروز مصرف این گاز به حدود ۲۵ میلیون متر مکعب در روز رسیده است.
اگرچه برخی ها معتقدند باید در سبد سوخت کشور گاز ال پی جی نیز دیده شود ولی براساس تصمیمی که وزارت نفت گرفته است قرار است گاز سی ان جی تا سال ۱۴۲۰ به عنوان سوخت اصلی کشور کشود و از هم اکنون برنامه ریزی برای افزایش تولید سیلندر گاز سی ان جی در دستور کار قرار گرفته است.
در همین راستا وزارت نفت طرحی را در دستور کار خود قرارداده است که صاحبان خودروهای تک سوز می توانند به طور رایگان اقدام به گاز سوز کردن خودرو های خود کنندد کرامت ویس کرمی مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروها می گوید: در طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی، خودروهای وانت بار و تاکسی در اولویت قرار گرفتهاند و در ادامه تاکسی اینترنتی میتواند اقدام به دوگانه سوز کردن خودروهای خود کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران تصریح کرد: با اجرای این طرح یک میلیون و ۴۶۰ هزار خودرو دوگانه سوز خواهد شد.
وی افزود: با اجرای کامل این طرح مصرف سی ان جی در کشور حدود ۱۲ ملیون مترمکعب افرایش مییابد و از سوی دیگر نزدیک به ۱۲ میلیون لیتر از مصرف بنزین کاهش مییابد.
افزایش گازسوز کردن خودروهای کشور قطعا نیازمند افزایش تولید سیلندرهای گاز مخصوصی سی ان جی است که در خودروها نصب می شود که بادی گفت با توجه به ظرفیت موجود فعلی کشور نیازی به واردات این سیلندرها از خارج نیست و امکان ساخت تمامی این سیلندرها در داخل کشور وجود دارد.
حمید قاسمی ده چشمه قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در خصوصی شرایط موجود تولید سیلندر در داخل کشور می گوید در حال حاضر امکان تولید سالانه ۷۰۰ هزار مخزن گاز در داخل کشور وجود دارد که مواد اولیه تولید این مخازن تامین شده است .
بررسی های صورت گرفته توسط انجمن جایگاه داران سی نا جی حاکی از ان است در شرایط فعلی سازندگان داخلی مخارن سی ان جی از آمادگی لازم برای تولید سالانه ۷۰۰ هزار مخزن جهت نصب بر روی خودروهای مشمول این طرح برخوردار هستند و حتی با فعال سازی ظرفیتهای جدید ظرف مدت زمان کوتاهی امکان تولید سالانه ۹۰۰ هزار مخزن سی ان جی در کشور فراهم خواهد شد.
کیومرث ناصری یکی از تولیدکنندگان سیلندر گاز سی ان جی با اشاره به ظرفیت تولیدی که شرکت تحت امرش در ساخت مخزن سی ان جی دارد گفت: درحالحاضر این شرکت با ظرفیت روزانه یک هزار مخزن CNG در انواع مختلف فعالیت میکند که با توجه به نیاز شدید کشور به مخازن برای تامین مخازن CNG خودرویی در سالجهش تولید، سبب برنامهریزی برای تولید به میزان سه برابر سال قبل شده که این برنامه، با تجربه تولید سالهای گذشته و زیرساختهای موجود به راحتی در دسترس قرار دارد.
ناصری افزود: مخازن CNG بزرگترین سهم را در کیت خودروی دوگانهسوز به لحاظ ارزش و ایمنی دارد و اهمیت فوق ایمنی و تکنولوژی ساخت این محصول، به گونهای است که به روشهای کارگاهی و بدون تکنولوژی پیشرفته روز، امکان تولید آن وجود ندارد.
وی با بیان اینکه هم اکنون دانشفنی و ظرفیتهای تولید این صنعت بومیسازی شده و ظرفیت مناسبی در کشور وجود دارد، افزود: این واحد تولیدی در سالهای اول راهاندازی، بخشی از ورقهای موردنیاز خود را از خارج وارد میکرد اما درحالحاضر قادر است با استفاده از ورقهای ساخت داخل، تمام مواد اولیه موردنیاز این واحد را تامین کند.
براساس اعلام مسئولان صنعت سی ان جی شرایط گارسوز کردن خودروها این روزها پر رونق است به طوریکه دو شکرتی که تا همین چند وقت پیش تعطیل شده بودند دوباره به تولید بازگشتند و حتی قرار است به زودی ۵ کارخانه جدید تولید سیلندر گاز سی ان جی در کشور مورد بهره برداری قرار گیرد.
رئیس اتحادیه کشوری سوخت های جایگزین در همین رابطه می گوید کار ثبت سفارش ماده اولیه تولید سیلندرهای گاز انجام شده و امید است تا ماه آینده وارد شود که با این شرایط مشکلی برای تولید سیلندر در کشور وجود نخواهد داشت و کارخانه ها باید به طور سه شیفت اقدام به تولید سیلندر گاز کنند.
وی با تاکید بر اینکه همه قطعات مخزن سی ان جی، مشمول استاندارد اجباری است، خاطرنشان کرد: در مراکز غیر مجاز، مخزنهای دست دوم با قیمت بالا عرضه میشود که از نظر ایمنی مورد تایید نیست.
محمودیان با بیان اینکه عرضه مخازن سی ان جی خارج از شبکه قانونی طبق مصوبه وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان، ممنوع شده است، اظهار امیدواری کرد که تا پایان ماه جاری هیچ قطعه کارخانهای، خارج از شبکه توزیع نشود.
محمودیان از مردم خواست تا برای گاز سوز کردن خودروهای خود فقط به سامانه اطلاعات جامع خودروهای گازسوز کشور به نشانی irngv.ir مراجعه کنند تا به مراکز خدمات فنی معتبر و مجاز برای نصب مخزن سی ان جی معرفی شوند
- Cng
- بازدید: 340
امکان تولید روزانه هزار مخزن سیانجی در کشور
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: روزانه میتوانیم ۱۰۰۰ مخزن گاز طبیعی فشرده (سیانجی) تولید کنیم و این ظرفیت هماکنون فعال است.
به گزارش شانا به نقل از صداوسیما، حمید قاسمی دهچشمه در این باره اظهار کرد: اجرای طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی به دوگانه سوز، سبب احیای کارخانههای تولید مخزن سیانجی در کشور شده است که پیش از این ورشکسته و تعطیل شده بودند.
وی تاکید کرد: پس از رها کردن موضوع توسعه صنعت سیانجی و نزدیک شدن قیمت عرضه بنزین و سیانجی در میانه دهه ۹۰ شمسی و استفاده نشدن از ابزارهای مشوق در این بخش، طی سالهای گذشته، شاهد افت تقاضا
برای استفاده از سوخت پاک در کشور بودیم و ازسوی دیگر، بخشی از تقاضای موجود نیز با استفاده از مخازن وارداتی پاسخ داده میشد.
معاون مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: بر این اساس در عمل تا میانه پارسال از ۱۰ مخزنساز داخلی، فقط دو مخزنساز، فعال باقی مانده و بقیه ورشکست شده و فعالیت خود را تعطیل کرده بودند.
قاسمی با اشاره به اینکه ورود دوباره دولت به رونق صنعت سیانجی و اجرای طرح رایگان تبدیل خودروهای بنزین سوز به دوگانه سوز، سبب بازگشت رونق به تولید داخلی مخازن سیانجی شده است، گفت: با گذشت سه ماه
از رونمایی از سامانه gcr.niopdc.ir و ثبت درخواست بیش از ۹۵ هزار خودرو برای تبدیل رایگان به دوگانه سوز، ۶ کارخانه ساخت مخزن سی ان جی در کشور فعال شدهاند.
به گفته معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، یکی از مزایای طرح تبدیل رایگان خودروها به دوگانه سوز، بحث اشتغالزایی است که هماکنون ۶ کارخانه داخلی هر کدام با هزار نفر ظرفیت اشتغالزایی عملیاتی
شدهاند که بر این اساس، روزانه میتوانیم ۱۰۰۰ مخزن در کشور تولید کنیم و این ظرفیت هماکنون فعال است.
این مقام مسئول با اشاره به ورشکست شدن کارخانههای تولید مخزن سیانجی در سالهای گذشته، گفت: چهار کارخانه از کارخانههای ورشکست شده، احیا شدهاند و یک کارخانه غیرفعال ساخت مخزن هم داریم که آن هم در
آیندهای نزدیک فعال میشود و به بهره برداری میرسد.
-
آذر 30, 06:16 ق ظ
مصوبه شورای گفتگو درباره کارمزد سی.ان.جی بعد از دو سال اجرا نشد
-
شهریور 05, 06:55 ق ظ
"CNG" سوخت اول کشور تا ۱۴۲۰/آغاز به کار کارخانه های تعطیل شده تولید مخزن
-
شهریور 05, 06:51 ق ظ
امکان تولید روزانه هزار مخزن سیانجی در کشور
- Cng
- بازدید: 468
ایام سوگواری امام حسین (ع) تسلیت باد
- Cng
- بازدید: 420
دولت باید از جایگاهداران سوخت و سی ان جی حمایت کند
- Cng
- بازدید: 569
جلسه رئیس انجمن صنفی CNG و صنایع وابسته با مدير سازمان استاندارد
- Cng
- بازدید: 593
حلول سال نو باستانی و نوروز 1399 خجسته باد
- Cng
- بازدید: 377
خودروهای عمومی برای دوگانهسوز شدن کمک بلاعوض میگیرند
- Cng
- بازدید: 388
در صورت رعایت روش صحیح سوختگیری از سهمیه سوخت کاسته نمیشود
- Cng
- بازدید: 415